Boeken

107,118 total views, 2 views today

Op deze pagina: EIGENLIJK ZEGT U DAT U DOOD WILT?!Optimaliseren van cliëntenparticipatie | Wat je niet verteld iseen gezinsdramaMogen zijn wie je bent, dat is gelukDe Schoonheid van WaterVitaal scheiden | Boek Alzheimer | Boek Uitweg | Wat brengt mij thuisBoek Diagnose Levensklem

De boeken op deze pagina vormen tevens een belangrijk aandeel in een ‘GGZ2.0 Academy‘: Opleidingen in de GGZ, of daaraan aanpalend wordt de suggestie gedaan een of meer van deze boeken als ‘casus’ in te brengen in curricula. Programmaredacties van politieke partijen en hun wetenschappelijk instituten wordt de suggestie gedaan de boeken te bestuderen (vaak bevatten de boeken een aanbevelingen sectie). Op die manier kan er zo snel mogelijk een terugkoppeling ontstaan naar de maatschappij: verandering opdat minder mensen psychische klachten ontwikkelen.

Overzicht boeken

EIGENLIJK ZEGT U DAT U DOOD WILT?!

Eigenlijk zegt u dat u dood wilt!?
Paul van Hoek en Frans Brinkman,  Uitgeverij de Graaff, ISBN978-90-77024-55-3

Uitgangspunt in dit boek is dat cliënten die suïcidegedachten hebben, meer bezig zijn met overleven dan met dood willen.

De rode draad in dit boek is dat het gesprek met een suïcidale cliënt een aantal belangrijke stappen kent: het signaleren en onderzoeken van suïcidaliteit en het voorkomen van een suïcidepoging.
[…]

Frans Brinkman was eveneens werkzaam als sociaal-psychiatrisch verpleegkundige bij een GGz-crisisdienst, trainer en docent. Hij is onder andere auteur van het boek Individuele gespreksvoering.

Paul van Hoek was werkzaam als sociaal-psychiatrisch verpleegkundige bij een GGz-crisisdienst en is nu opleider/trainer op het gebied van sociale psychiatrie. Daarnaast werkt hij als POH-GGZ in een huisartsenpraktijk.

‘(…) verplichte literatuur voor iedere beginnende hulpverlener’, volgens de directeur van 113Zelfmoordpreventie Jan Mokkenstorm.

Via BoekenRoute of Bol.com

“Optimaliseren van cliëntenparticipatie”

Frans Brinkman, Uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, ISBN 9789031337255

Optimaliseren-van-clientenparticipatie-9789031337255-31

Een hulpverlener in de sociaalagogische beroepspraktijk dient zich voortdurend vragen te stellen als: hoe gaat het met mijn cliënt, wat gebeurt er tussen mij en mijn cliënt, wat kan ik anders doen, wat kan ik beter doen om de cliënt te helpen diens kwaliteit van leven te verhogen? Hoe sluit ik het best aan bij de cliënt en hoe geef ik de cliënt optimale ruimte om mee te denken, mee te praten, en mee te beslissen?

Voor wie? Hulpveleners in de sociaal-agogische beroepspraktijk en zij die hiervoor in opleiding zijn.

Meer informatie en verkrijgbaarheid

Frans Brinkman is sociaal–psychiatrisch verpleegkundige met VO-maatschappelijk werken Opleiding, Supervisie en Deskundigheidsbevordering. Hij is gevestigd als zelftrainer, adviseur en schrijver. Meer informatie: roemenie.com

“Wat je niet verteld is”

Sarah Morton, Uitgeverij Deniesa, ISBN 9789081577502

wat je niet verteld is cover

“Wat je niet verteld is geeft kinderen hun stem terug en toont aan wat er moet veranderen om hen onbelemmerd, gelukkig en natuurlijk te laten opgroeien. Het gaat over wat kinderen ervaren in de baarmoeder, in het gezin en in de maatschappij.”

Doelgroep: (Aanstaande) Ouders, leraren, (kinder) therapeuten, opvoedingskundigen.

De zin van het werken aan eigen ‘heelheid’ als ouder, in combinatie met een veelheid van tips in opvoeding en kindbejegening. Homepage boek Wat je niet verteld is | Een recensie

Kernwoorden: Opvoeding, Kinderen, School, Psychologie, Gezondheid, Minder-Stress, Leuker ouderschap.

Verkrijgbaarheid via het web

“een gezinsdrama”, verhalen van betrokkenen

Cornelie van Well, ISBN: 9789077024546

GezinsdramaRuim 25 jaar geleden werden twee kleine kinderen door hun moeder gedood, waarna de moeder een einde aan haar leven maakte. Cornelie van Well kende het gezin en maakte de nasleep mee. De ontzetting van de ontdekking, hoe de vader met het drama omging, de reacties van buren en vrienden. Na 25 jaar is de tijd aangebroken om terug te kijken op de gebeurtenissen van destijds.

Lees hier verder voor meer informatie over dit boek.

Trefwoorden: filicide, doding gevolgd door zelfdoding, kinderdoding, intrafamiliale doding, rouwverwerking

Vooraankondiging: ‘Verward? – Klem tussen de draaideuren

We lopen allemaal het risico om de regie over ons leven even kwijt te raken. Als je daarnaast al kwetsbaar bent omdat je een psychische ziekte hebt, geen vast dak boven je hoofd of verslaafd aan alcohol en je wordt opgenomen in een psychiatrische kliniek… wat overkomt je dan? En wat gebeurt er als je ‘uitbehandeld’ bent? Daarover gaat het nieuwe boek met als werktitel ‘Verward? – Klem tussen de draaideuren’ van onderzoeksjournaliste en auteur Stella Braam.

Lees hier verder (mogelijk kun je bijdragen aan het project), of bekijk hier een promotiefilm (2min, 41sec).

Mogen zijn wie je bent, dat is geluk”

Ingrid Verkuil, ISBN 9789492179630

mogen-zijn-wie-je-bent-dat-is-geluk

Mogen zijn wie je bent, dat is geluk! is het sterk autobiografische verhaal van een moeder op zoek naar oplossingen voor een grote groep sensitieve kinderen.

‘In onze maatschappij krijgen kinderen veelvuldig labels zoals AD(H)D, autisme en dyslexie.’

Over de auteur:Ingrid studeerde af als orthopedagoog aan de Rijksuniversiteit Utrecht en heeft jaren gewerkt in het (speciaal) onderwijs als leerkracht, remedial teacher en dyslexiespecialist én was begeleider van hoogbegaafde kinderen. Ze coacht nu kinderen en ouders van kinderen die Mooi Anders zijn.

Voor wie?
Voor ouders, hulpverleners, pedagogen, psychologen, psychiaters, leraren, beleidsmakers, (talent)begeleiders en andere mensen die met sensitieve kinderen en jongeren te maken hebben die MOOI ANDERS zijn en zonder oordeel, vanuit het hart naar deze doelgroep én zichzelf willen te kijken.

Homepage boek (met besteloptie) | Bol.com

“De Schoonheid van Water”

Giovanna Gomersbach, 466 pagina’s

Cover DSVW

Water als vitaal element..

De Schoonheid van Water -goud van de toekomst gaat over geraakt worden door de waarde van de innerlijke en uiterlijke schoonheid van ons water. Zie water met nieuwe ogen, als vernieuwend en verbindend fenomeen. Als de dragende en verzorgende kracht in onze levende natuur. Als spiegeling van het leven. 

De veelzijdigheid van dit onderwerp is oeverloos, tijdloos en universeel. Je kunt de beschrijving van mijn ontdekkingsreis door de wereld van water bestellen door in te tekenen op het boek. 

Wanneer de publicatie wordt uitgevoerd tot een prachtig naslagwerk ontvang je bericht. 

Je zult aangenaam verrast worden door de prachtige vormgeving van kunstenaar Fernando Lobo en de verrijking met veel unieke en bijzondere foto’s!

Meer informatie of bestellen

Vitaal Scheiden”

Elise Timmer, Uitgever: GVMedia, ISBN: 9789055993277

vitaalscheidenlr-500x500Ga goed voorbereid je scheiding in. Alle zaken waar je bij een scheiding rekening mee moet houden, komen in dit boek uitgebreid aan bod. Je krijgt op heldere wijze uitleg over wat je moet regelen en hoe je dit het beste aan kunt pakken. Ook krijg je veel tips om zo goed mogelijk door je scheiding heen te komen.

Stap voor stap wordt het scheidingsproces beschreven dat je samen met de hulp van een mediator doorloopt. Er is hierbij zowel aandacht voor de praktische als emotionele kant van de scheiding.
Op praktisch gebied komt per onderwerp aan de orde wat je vast moet leggen en welke verschillende mogelijkheden er zijn. Zo komen onder meer de zorgverdeling van de kinderen, de verdeling van allerlei financiële zaken en de verschillende opties rond de eigen woning aan bod.
Ook vind je diverse tips en ervaringen over de emotionele kant van een scheiding. Hoe kun je je kinderen zo goed mogelijk steunen? Wat doe je als er een nieuwe partner in het spel komt? Hoe voorkom je een vechtscheiding? En hoe krijg je je leven weer op de rails?

Meer informatie of bestellen | Bol.com

Ik heb Alzheimer”

Stella Braam, Uitgeverij Nijgh & van Ditmar, ISBN 9789038899657 september 2015

Ik heb AlzheimerNieuwe, herziene editie van een moderne klassieker. Onderzoeksjournaliste Stella Braam dook onder in de gedachtewereld van haar vader, de oud-psycholoog René van Neer, die in 2003 te horen kreeg dat hij Alzheimer had. Stella volgde zijn lotgevallen gedurende twee jaar van dichtbij en schreef er dit unieke document over dat bij verschijning een schok in Nederland teweeg bracht. ‘Het stempel Alzheimer is een vrijbrief om iemand zijn burgerrechten te ontnemen,’ aldus René van Neer. Helaas is Ik heb Alzheimer nog steeds actueel. Het medisch personeel is nog steeds niet deskundig, de veiligheid van de medicijnen blijft een groot probleem en de patiënten worden nog te veel in hun vrijheid beperkt. Een onmisbaar én meeslepend boek.

Bol.com Paperback | Bol.com eBoek

 “Uitweg”

Stella Braam, Uitgeverij Nijgh & van Ditmar, ISBN 9789038800493

UitwegIn Uitweg beschrijven psychiater Boudewijn Chabot en journaliste Stella Braam manieren om waardig en omringd door dierbaren afscheid van het leven te nemen.

In deze vijfde herziene editie van Uitweg is naast stoppen met eten en drinken of het innemen van een dodelijke combinatie van medicijnen ook een nieuwe methode voor zelfeuthanasie opgenomen: heliumgas. Helium werkt snel, doeltreffend en zonder gevaar voor de naasten die aanwezig zijn en is legaal in Nederland en Vlaanderen te koop.

Sinds de verschijning in februari 2010 heeft Uitweg voor een aardverschuiving gezorgd. Waar hulp bij zelfdoding voorheen onbespreekbaar was, is het volgens artsenorganisatie KNMG artsen nu toegestaan om (als euthanasie niet mogelijk is) de in dit boek behandelde methoden ter sprake te brengen bij patiënten met een doodswens.

De website www.eenwaardiglevenseinde.nl brengt verslag uit over de mensen die na lezing van Uitweg zijn overleden door een van de beschreven autonome methoden.

Bol.com Paperback | Bol.com eboek

Titel “Wat brengt mij thuis” – Een Burnout herstel verhaal…

Marije Kapinga, Uitgeverij ZekerZin, Non fictie, ISBN 9789082335408

wat-brengt-mij-thuis-cover

Doelgroep: Voor iedereen die met een burnout kampt…

Wat brengt mij thuis is een zoektocht naar nieuwe levensstappen vormgegeven door woorden vanuit de onderstroom. 

Kernwoorden: Zingeving,  Herstel, Burnout, Nieuwe stappen

Verkrijgbaarheid / meer informatie:
eBoek o.a.  via Waardebepaling Achteraf
> Paperback via BoekenRoute.nl

Diagnose Levensklem, terug naar Leven” 

Iwanjka Geerdink, Uitgeverij Deniesa, Non fictie, ISBN 9789081577519

diagnose-levensklem-terug-naar-leven

Doelgroep: Mensen met psychische klachten, diagnose depressie en burnout. GGZ medewerkers en beleidsmakers.

Life events: Hypotheekklem, Grote verbouwing, Verhuizing, Eerste vaderschap, Baan-bedrijf onzeker, Reorganisatie werk, Eigen bedrijf / BV – werknemers constellatie. Uiteindelijk herstel eerder ondanks dan dankzij GGZ: een nieuwe herstelmethode is ‘per ongeluk’ geboren.

In GGZ1.0 taal: DSM V diagnoses / medicatie: Burnout, zwaar overspannen, Asperger, Bipolair, As2-Cluster B, Hypomaan, Cipramil, Zoplicon, Seroquel, Riagg, PAAZ, Suïcidaal.

Kernwoorden: GGZ, GGZ2.0, Nieuwe GGZ, Herstel, Depressie, Burnout, Psychische klachten, Antidepressiva

Diagnose Levensklem – Hardcover, eBoek of online lezen

Een netwerk van plekken, praktijken en andere hulpbronnen voor vitaliteit en Zingeving. Geest, lichaam, ziel & situatie. Holistisch dus.