Open brief aan College voor Rechten van de Mens: ‘Renteparasiet’ als mede veroorzaker armoede?

Beste,

Ik las het artikel op nu.nl

http://www.nu.nl/binnenland/4699194/mensenrechten-in-nederland-komen-druk-staan-armoede.html

Ik heb zelf 10 jaar in het bankwezen gewerkt (tot en met 2008). Ik heb mij ‘gebrand’ aan een hypotheek (2008, ondanks dat ik expert ben in deze materie Finance/Mortgages). En sinds 2008 heb ik mij toegewijd aan een studie op geldsystemen, ecologie en sociale effecten. (Ik ben Ingenieur Informatica, Universiteit Twente).
Mijn beeld, dat ik mede door andere experts, wetenschappers en professionals terugkrijg, is dat er een soort ‘lek’ zit in ons economisch systeem. Dat lek heet ‘rente’. Het klinkt misschien raar, maar via die weg (geen arbeid leveren, wel geld onttrekken) wordt en -wellicht exponentieel- waarde onttrokken aan onze economie. Het zijn de mensen met het minste bezit die deze rekening primair betalen (maar ooit komt iedereen ‘aan de beurt’ want dit systeem is niet houdbaar).
Verzoek
Ik wil u vragen dit aspect op de lijst ‘mogelijke oorzaken’ te zetten, er onderzoek naar te doen, en oplossingsvoorstellen te etaleren (want er zijn oplossingen). Ik vraag u dit, omdat u in de positie hiertoe bent (grote zichtbaarheid, grote invloed mogelijkheden).
Een reactie zou ik zeer waarderen. Op naar een waardevolle maatschappij waar iedereen aan mee kan doen.
Met vriendelijke groet,
Iwanjka Geerdink,
Beheer Transitieportaal.nl

De pagina is (23) keer bekeken.