Economische Innovatie

42,943 total views, 41 views today

Top-3 partijen waar op te stemmen op dit aspect: Partij van de Dieren, GroenLinks, Vrijzinnige Partij.

[Click op het plaatje voor inzoomen, of click op deze link, dan opent de onderliggende spreadsheet].

De reden dat economische innovatie misschien wel het meest belangrijk is van alle onderwerpen waar op te letten voor 15 maart, is dat nagenoeg alle andere maatschappelijke problemen hieraan gekoppeld zijn. De hypothese is dat we bijvoorbeeld een ‘ziek’ geldsysteem voeren (Het kan niet waar zijn, Joris Luyendijk) : er zit een renteparasiet in de bloedsomloop van de economie. Steeds meer van onze gezamenlijke energie wordt door die parasiet gesoupeerd: hoe kan het dat er wel mensen zijn die kunnen en willen werken in de zorg, maar dat er geen geld om hen te betalen? Juist. Dit onderwerp en nog enkele zijn niet ‘populair’, maar cruciaal. Meer en meer stemmen gaan op dat de financiële tijdbom steed sneller tikt. Lang niet alle partijen onderkennen de perverse prikkels, of lossen deze op. Als de banken omvallen… is er (nog) geen alternatief. En dat alternatief is wel realiseerbaar. En als de banken omvallen dan zijn binnen drie dagen de winkels leeg, rijden auto’s niet meer, valt de stroom uit, stopt de waterleiding, stopt de verwarming, stopt het internet, stopt de veiligheid… hoeveel mensen realiseren zich dit risico?

Vandaar een inventarisatie per partij. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de ‘noodzaak tot groei’ en de ‘competitie economie’. Dit zijn ‘weeffouten’ in ons economisch DNA. Zolang we deze niet fixen, hebben allerhande maatregelen weinig zin: de mens en natuur wordt met de dag zieker (burnouts, ADHD, diersoorten die uitsterven, etc.), meer en meer polarisatie, boosheid (Europa-geld, Griekenland, schuld, etc). Er zijn enkele partijen die deze onderwerpen -vaak nog maar deels- onderkennen en er iets aan proberen te doen.

Click op de partijnaam voor de onderliggende score, of navigeer via het submenu naar nadere uitleg over de diverse aspecten en onderbouwing van de punten toekenning. Vragen opmerkingen: transitieportaal@gmail.com (met name ook bedoeld voor hoor / wederhoor programmaredacties).

Hoe hoger de score van een partij, des te meer wordt deze partij gepromoot via de diverse social media kanalen (direct bereik = +200.000 twitteraars).

 

De partijprogramma’s van D66, SGP, 50Plus, VNL, G v. Vliet en G. Houw. zijn nog onder review. Uiteraard kan de kritische lezer  zelf de programma’s doornemen op de genoemde criteria, doorgaans ontstaat vrij snel een indicatief beeld…