Projectplan invoering duurzame currency Amersfoort

Door Iwanjka Geerdink

De stad Amersfoort kent een Toekomstfonds Amersfoort. Daarin worden ondernemers in transitie gevraagd om voorstellen in te dienen die als game-changer kunnen fungeren om Amersfoort in 2030 afval-loos en CO2 neutraal te laten zijn. Een circulaire economie wordt daarbij als cruciaal gezien.

Laat ik nou recentelijk 18 juni 2017 de volgende quote opgevangen hebben van Klaas van Egmond bij een seminar van Stichting Ons Geld: “Als het financiële systeem blijft functioneren zoals het nu is, kun je duurzaamheid gewoon vergeten”. Klaas van Egmond is hoogleraar Geowetenschappen aan de universiteit van Utrecht, en betrokken bij het Sustainable Finance Lab.

Anders gezegd: als we niet een ander geldsysteem ‘er onder zetten’ dan heeft geen enkel project zin. Voor mij reden om na te denken of het mogelijk is een currency te ontwerpen die primair de circulaire economie laat groeien. En die niet de destructieve kenmerken in zich heeft als het reguliere geld op dit moment (schuld, rente, inflatoir, speculatief en expansief).

Ik ben van mening dat dit kan. Zodoende heb ik een 31 augustus een projectplan ingediend bij het Toekomstfonds Amersfoort.

Via deze link kun je het projectplan downloaden, het ontwerp is open source.

Primaire transitiesleutel:

Gouden standaard geest wordt opnieuw vastgesteld: Tot 80 jaar geleden gold: intrinsieke waarde dollar = $35 per ounce goud. Voor de beoogde currency geldt als intrinsieke waarde:  één uur duurzaam werk voor de gemeenschap = 1 currency unit.

Figuur: De zin van een heldere intrinsieke waardesleutel [Bron].

En in principe kan elke stad iets dergelijks opzetten, mocht je hier de zin toe voelen of betrokken willen blijven, stuur dan even een email naar iwanjka@gmail.com of transitieportaal@gmail.com (of als je bezig bent met soortgelijke projecten).

Nu afwachten of het plan gehonoreerd wordt…
[Update per september 2017: Het Toekomstfonds heeft het project voor financiering afgewezen, omdat het niet voldoende aan de criteria voldeed. Mocht je dit lezen, een mee willen doen, of financieel willen supporten (crowdfunding) actie, stuur dan s.v.p. een mailtje aan transitieportaal@gmail.com]

De reden voor een schuld-en rentevrij geldsysteem gaat verder dan alleen het klimaat: per euro die rondgaat wordt het deel dat ergens in het systeem opgaat aan rente steeds groter. Betalingen waar geen arbeid tegenover staat. Het effect zie je om je heen: studenten die steeds meer dienen te lenen, huur (Engels: rent) die almaar stijgt, zorgorganisaties die moeten bezuinigen, etc., etc. Vroeg of laat ontploft de bom. Of die is al aan het ontploffen?

Op naar de schuldloze en duurzame samenleving,
Iwanjka

Enkele interessante links:

  1. Afschaffing van de Gouden Standaard in Nederland (Nederland was het laatste land dat -tegen haar zin- de standaard losliet, de politiek leiders van toen voorzagen grote problemen (welke nu ook manifesteren)): https://historiek.net/70-jaar-geleden-nederland-gouden-standaard-los/64013
  2. Nixon die de Gouden Standaard als president laat vallen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Nixon-schok
  3. Korte animatie Tros Radar over hypotheken: https://www.youtube.com/watch?v=yDzPOlk_x60
  4. Korte animatie Tros Radar over woonlasten:  https://www.youtube.com/watch?v=luuIl-aRtJc
  5. Korte animatie Tros Radar over rente: https://www.youtube.com/watch?v=0ZGNpk5LMN8
  6. En misschien wel de meest interessante, korte animatie Tros Radar over de historie van geld zoals het nu is (schuld gebaseerd geld, geld maken uit het niets): https://www.youtube.com/watch?v=GCWjq7Ywy84
  7. “Hoe meer geld er in omloop wordt gebracht, des te hoger zijn de rentelasten. Het onderstaand voorbeeld maakt dit duidelijk.” https://cooperatiedevrijemedia.nl/2017/09/geld-door-schuld-een-uitzichtloos-systeem/

 

De pagina is (113) keer bekeken.