Transitieportaal – Vision Paper – Sex, prostitutie, relaties en intimiteit [NL]

70,632 total views, 33 views today

Door Iwanjka Geerdink

“Vrouwen in Zuid-Sudan onderweg naar voedseldistributie verkracht” is de kop van een artikel bij nos.nl eind november 2019. Het weekeinde erna word ik ‘s nachts wakker. Het is drie uur in de morgen. Mijn gedachten gaan uit naar het artikel. De gruwels. En het waarom. Is het religie? Is het pure waanzin en ‘numb’ zijn van grote groepen mannen in het land, mogelijk omdat ze als (kind)soldaat te werk zijn gesteld. Teveel gruwelen al begaan of gezien?

Hordes mannen die vrouwen massaal verkrachten.

Dan dwalen mijn gedachten af naar de hoerenwijken in Amsterdam. De ‘trots’ van ons land globaal gezien: Ik denk dat het ‘red light district’ in veel landen bekend is. En hele hordes mannen trekt. Ik heb ze vaak gezien, de dronken Engelsen in Amsterdam. Ik denk vaak om ‘een vrouw te scoren’. Voor mij voelt dit ook als ‘hele hordes mannen verkrachten groep vrouwen’. Maar in Nederland is dit bij wet geregeld. En mag het volgens de wet, en is dus is het goed.

“Rules makes fools” is een spreuk die in dit soort situaties bij me op komt. Een kernwaarde “Doe een ander niet wilt dat jou geschiedt” wordt onder het mom van de wet genegeerd. Willen die brallende mannen ‘genomen’ worden? Ik denk het niet. ‘Ja maar ze willen het zelf!’. Menig prostituee zal dat zeggen. Wat moet je anders (nog) zeggen als je ‘daar al bent’?

Nog los van de mensenhandel, de coke verslaafden (ik heb een goede vriendin in die wereld zien afglijden en recent kunnen begraven). Zolang er geld gegeven wordt voor sex, is er voor mij sprake van een machtsrelatie. Maar ik zal niet ontkennen dat er vrouwen zijn die plezier scheppen in dit ‘beroep’.

Diverse discussies op dit vlak op platforms als Facebook, leren me dat deze discussie haast niet te voeren is. ‘Ja, maar anders gaan die mannen misschien wel vrouwen verkrachten’. ‘Ja, dan is het beter dan ze 10x dezelfde vrouw -voor mijn gevoel- verkrachten’? Zodat het minder snel iemand uit je eigen kring overkomt? Dit voelt voor mij als de kop in het zand steken.

Een ander perspectief: “Stel, jij kunt een nieuwe aarde ontwerpen, is er dan prostitutie?” Ik denk dat de meeste mensen hier ‘nee’ op zouden antwoorden. Diep van binnen voelen de meeste mensen wel dat het niet klopt.

Laat ik duidelijk zijn: Ik geloof niet in verbieden.

Zelf ben ik een en ander van een ander perspectief gaan bekijken. Los van of prostitutie goed is.

“Is sex, zonder bewustzijn naar het potentieel ongeboren kind goed?”

Sex definieer ik voor de goede orde in dit artikel als ‘die handeling die in de natuur tot de conceptie van een kind kan leiden’. Dit helder hebben is belangrijk, in die zin is ‘orale massage van een geslachtsorgaan’ geen sex. Ik heb zelf in mijn leven een periode de ‘vrije relaties’ verkend, waarbij ook ‘vrije’ sex okay was. Mits met helder wederzijdse instemming omtrent wat de intentie was op de langer termijn, wel of geen ‘relatie’ etc. Uiteindelijk voelde dit voor mij niet goed. Ik besloot een periode een soort ‘celibaat’ in te lassen: ‘Ik wil geen sex met een vrouw, totdat ik helder heb waarom dit niet goed voelt’. Ik werd in die periode in de ochtend wakker met een vrouwenstem in mijn hoofd die zei ‘Geen sex voor het huwelijk!’.

Ik werd verwonderd wakker. Ik had juist die voorgaande periode afgerekend met de ‘religieuze dogmatiek’ en ‘preuts gedoe’. Maar ik bedacht me ook dat ik aan het leven was wat die stem zei. En dat voor mij het onbewust zijn op het potentiële nieuwe leven -een eventueel kind- mij blokkeerde voor ‘zomaar sex’. ‘Alles tot aan de sex, okay, dwz ook daar, met consideratie’. Maar sex… dat voelt als een heilig iets. En het getuigt niet van respect naar het ‘potentieel ongeboren kind’ om te gaan sexen zonder over dat leven, die ziel na te denken.

En toch gebeurt dat. Heel veel. Ja, we kunnen voorbehoedsmiddelen gebruiken. Die hebben de wereld veel gebracht. Maar de ‘sexuele revolutie’ van de flowerpower. Wat heeft dat de wereld gebracht? Ik kom regelmatig mannen tegen die geen contact meer met hun kind hebben. Dat in die periode verwerkt is.

Maskeren de voorbehoedsmiddelen niet de ‘heiligheid’ van sex? Hups, condoom erom, het maakt toch niet uit, er kan niets gebeuren. Maar is de 99% zekerheid, of beter gezegd de 1% onzekerheid cq kans op conceptie niet al te groot. En al die vrouwen die chemicaliën in hun lichaam brengen met ‘de pil’, wat doet dat?

En wat doet het met ons als wezen als we ‘vluchtige sex’ hebben, waarbij in ons wezen een nieuw wezen ‘opgeroepen’ wordt. Maar dat we sex hebben met een persoon waarvan we er eigenlijk niet aan moeten denken om daar samen een kind mee op te voeden? Hoeveel verwarring kan dit geven in ons zieleleven? En wat doet dit met een prostituee? En de hele lading mannen die sex hebben met die vrouw? Dat kon wel eens leiden tot een heel web aan verstrengelde destructieve energetische koorden. Als man raak je ook in het veld van die man die voor jou is geweest. En dat ging niet over liefde, die sexdaad…

Goed, pas via dit pad, deze ervaringen begreep ik dat wellicht de reden van ‘geen sex voor het huwelijk’ het veilig stellen van een duurzaam en liefdevol nest voor een kind is. Dat was me ook nooit geleerd. De reden van rituelen, daar ontbreekt het denk ik vaak aan om die te communiceren. Naast de regel(ing) of ritueel.

De weg voorwaarts…

Wat wil ik hiermee zeggen, dat sex iets fout is? Nee. Wel wil ik het beeld schetsen dat we heel anders met intimiteit en sex kunnen omgaan. Dat het ‘speelveld’ tot sex een heel interessant speelveld is, waarbij zonder nadenken over eventuele kinderen ‘gespeeld’ en genoten kan worden. Met verschillende partners als mensen dat willen. (Nogmaals: Dit speelveld beheersen, zonder ‘kleerscheuren’ is een vak. Emotie laat zich niet commanderen, en het is mijn ervaring dat veel mensen niet bekwaam zijn in het beheersen van hun driften. Dat is ons ook nooit geleerd…).

En wat ik denk, is dat als we dit speelveld taboeloos verkennen -en dat is nog een lange weg- dat dan de druk op ‘sex moeten hebben’ veel kleiner wordt. En dat verkrachtingen veel minder vaak voorkomen. En dat prostitutie tot het verleden hoort. Of nagenoeg tot het verleden hoort.

En dat geldt helemaal als we het huwelijk ‘opnieuw uitvinden’. Waarbij de eindeloze binaire afspraak herzien wordt tot een vitaler model. Waarbij jaarlijks intenties opnieuw uitgewisseld worden. En waar wie weet ruimte is voor een zekere mate van intimiteit met anderen. Hoeveel ‘hoerenlopers’ zijn niet de mannen die in hun huwelijk vastgelopen zijn, maar dat niet kunnen of durven te uiten aan hun partner?

In die zin is het ook interessant hoe mensen hun eigen huwelijksritueel tussen dezelfde sexe kunnen vormgeven. Of met meerdere mensen. Duurzaam harmonisch samenleven als essentie, en als er een kans is op kind-conceptie, dat daar nadrukkelijk bij stil gestaan wordt: Het kunnen bieden van een duurzaam liefdevol nest.

Ik denk zelf dat relaties, verbanden duurzamer blijken met een ander soort jaarlijks herhalend huwelijksritueel, dan het eenmalige statische, zoals we nu gewend zijn.

Wat ik hoop is dat in de volgende ‘sexuele revolutie’ de potentiële kinderen centraal staan. En niet de sexpartners in kwestie. En dat dit een revolutie wordt van liefde en het elkaar in intimiteit ontmoeten, waar de nadruk ligt op het gebied buiten de sex. En als de stap naar sex gemaakt gaat worden, dat partners daar eerst samen een ritueel -door hun zelf vorm te geven- voor uitvoeren. En wellicht daar ook mensen uit hun kring bij betrekken, want… ‘it takes a village to raise a child’….

Momenteel ben ik hier zelf nog lessen over aan het leren. Het ritueel heeft voor mij de naam ‘avamarriage’ gekregen (avalonees trouwen). [link nadere omschrijving]

Tot zover gaat deze visie, de rest is aan ons gezamenlijk om inspiratie over te delen, en dat de komende jaren op te tekenen.

Red light district … pink light district?

Oja… Op www.iwanjka.com kun je als je dat wilt een ‘Living love manifest’ downloaden. Gratis. Daarin wordt het intimiteitsveld tot de sex met ‘pink’ (als kleur) aangeduid. En sex met ‘rood’. Wat ik hoop, de droom die ik koester, is dat het ‘Red light district’ ooit nog eens omgevormd wordt tot een ‘Pink light district’. Waar geleerd en ervaren kan worden over non-sexuele intimiteit. En wie weet, wie weet… kan dit ook leiden tot en nagenoeg tot stand brengen van AIDS/HIV verspreiding, en andere SOA’s. Stel nou dat we dat vanuit Amsterdam de wereld in konden brengen…

En wie weet wat dit voor Afrika kan doen, alleen al in Malawi zijn er 1 miljoen weeskinderen op 12 miljoen inwoners. Reden: HIV/AIDS.

And may the future lovers rise up, creating a global love profusion (naar verwijzing van twee gelijknamige songs van Madonna Ciccone).

Wat ik ook geloof… dat als we in meer liefdesovervloed leven, dat dan een grote druk op consumeren en oorlog komt te vervallen. En wordt niet in alle religieuze boeken geschreven over de essentie van liefde leven? Voor mij de weg naar een nieuwe wereld, of ‘kingdom come’ of welk alias er maar gebruikt wordt.

Nieuw sociaal DNA
Voor mij raakt een en ander dus ook aan ‘nieuw sociaal DNA’, andere omgangsvormen. De afgelopen jaren heb ik een aantal keer gehoord over ‘sociale permacultuur’. Wie weet interessant om eens op te googlen. En ik zie een raakvlak met andere definities van ‘gezin’, ‘familie’, ‘tribe / grootfamilie’, etc. Maar het is aan ons zelf die weg vorm te geven. Te ontwerpen, testen en uit te dragen bij succes.

Vredige groet, a world in white is underway, a new beginning,
Iwanjka

Nawoord:

Een aantal dagen na het optekenen van de eerste versie van dit paper -ik vroeg me tevens af of ik de toon diende te verzachten- realiseerde ik me een ander verband: Ik was mij tijdens het schrijven gaan verdiepen in de situatie en historie van Sudan [Wikipedia]. Ik las ook over besnijdenis (Engels: circumcision) van jonge meisjes. Zelfs over het deels dichtnaaien vaan de vagina. Gruwelijke voelende verhalen. Een reden lijkt dat pas na het huwelijk er sex kan zijn. Toen bedacht ik me: Wie weet zit hier in een ver verleden eenzelfde reden achter als wat ik was gaan realiseren over het ‘geen sex voor het huwelijk’ in christelijke tradities. En dat dat er mogelijk, of hopelijk om ging de vrouw, de gemeenschap te behoeden voor een te vroege zwangerschap, of zonder dat daar een een goed ‘nest’ zou zijn. En wie weet had ‘uithuwelijken’ wel een onderliggende reden om ‘inteelt’ te voorkomen. Hopelijk dat in de toekomst mannen zich dienen in te houden, en niet de vrouw beschadigd wordt als jong meisje… Wat ik nu schrijf heb ik niet wetenschappelijk gestaafd, dus neem het met een korrel zout… 

Maar stel nou dat we onze kinderen zo op kunnen voeden dat er nagenoeg geen sex plaatsvindt voordat de tijd ‘rijp’ is. En de druk er af kunnen halen door hen te leren met elkaar bevredigend intiem te zijn zonder sex? Voor mij als man een gevaarlijk onderwerp om over te schrijven. En ik denk niet da ik een rol heb dit zelf vorm te geven, ik denk dat het aan vrouwen is om hier een voortouw in te nemen. En wie weet, gelijktijdig met de verdere vorming van een gelijkwaardige samenleving tussen man en vrouw, verdwijnt het besnijdenis ritueel in de 21e eeuw. Mede met dank aan het internet in informatiedeling, zo lees kan ik lezen op het internet over Sudan, en mensen daar kunnen lezen over hoe het elders in de wereld er aan toe gaat. Niet daarmee zeggend dat we in het Westen consideratie-vol met intimiteit en sex omgaan. We zijn allemaal op weg…

En nee, ik denk niet dat ik dit paper ‘verzacht’, de materie is te belangrijk om gedeeld en gehoord, en om over gesproken te worden.

Salt n pepa bracht hierover ooit een belangrijke song in de wereld. Let’s talk about sex, baby, and all the good and bad things that might be. 

A hub, working together with other hubs, weaving global networks, creating a new social sustainable and peaceful ecology…