Vision Paper – GGZ [NL]

90,627 total views, 64 views today

Door Iwanjka Geerdink

Ik heb een tijd zitten puzzelen wat ik hier zou willen uitdragen. Ik heb besloten het kort en bondig te houden. In het boek Diagnose Levensklem (link gehele boek op het web – gratis) heb ik mijn eigen ervaringen met ‘de GGZ’ (in 2008) opgetekend. Die ervaringen waren niet al te best. Ik zeg geregeld ‘ik ben eerder hersteld ondanks, dan dankzij de GGZ’.

Gelijkertijd wil ik de GGZ of de mensen die daar werken niet beschuldigen. Elk beroep lijkt er momenteel ‘van langs’ te krijgen (bankmedewerkers, boeren, etc.). De GGZ heeft in mijn optiek de ‘ondankbare’ taak om de ‘uitval’ van een ziek systeem op te lappen, zonder dat ze iets mag zeggen over dat zieke systeem. Ze lijkt momenteel (of in ieder geval toen) geincorpereerd te zijn in dat zieke systeem (waarbij ik niet geloof in een samenzweringstheorie oid).

Vervolgens is het verleidelijk om allerlei alternatieve methodieken hier te gaan beschrijven voor die andere GGZ. Maar dat zou afleiden van het beste medicijn: Een andere samenleving scheppen.

Mijns inziens dat zoveel mensen (zeker ook kinderen! ADHD, etc.) ziek worden, of gestoord gedrag gaan vertonen, heeft alles te maken met een samenleving die ziek is. En dat het beste medicijn voor mensen die eenmaal ‘psychisch ziek’ zijn geworden een andere samenleving is. Niet een of andere pil, of een zoveelste therapie, waarbij ze vervolgens weer in diezelfde samenleving, baan, stad, relatiesysteem, etc. dienen te functioneren.

Ik heb in de periode 2008 / 2010 diverse ‘buddywork’ trajecten gedaan. En tientallen mensen meegemaakt die ‘heel diep’ zaten. Diversen van hen zijn naar een ‘summer flowcamp’ gekomen, welke we zelf organiseerden. Een vorm van communal living. Steevast zag je deze mensen opveren. Om na het kamp weer in te zakken zodra ze ‘weer terug moesten’. Twee van hen heb ik recent kunnen begraven respectievelijk cremeren.

We konden hen geen ‘doorlopende nieuwe samenleving’ bieden. Van contact, mensen om hen heen, en mensen die begrepen waarom ze vastgelopen waren.

Dus… voor de visie op GGZ… ik zou zeggen, lees de andere visiepapers. En als je -een deel van- de visie deelt, help ijveren voor een ander sociaal-economisch samenlevings DNA.

Gidsen
Waar veel mensen baat bij lijken te hebben zijn gidsen die hen kunnen helpen naar die andere samenleving te komen. In hun persoonlijke transitiepad. En hen in ieder geval op dit punt een verhaal kunnen bieden, dat zij niet gek zijn, maar de samenleving. Deze gidsen voeren vaak tevens een praktijk /  disciplinegebied in heelkunde. Op het GGZ2.0 subportaal is het streven de komende jaren deze gidsen toegankelijk te maken in heel Nederland. (Mocht u zich in deze rol herkennen, voel vrij een email te sturen aan iwanjka@gmail.com).

Een GGZ die zichzelf overbodig kan en wil maken.
Het voelt cruciaal dat we ons economisch DNA zo inrichten, dat niet steeds meer mensen actief worden in de GGZ en ze baat hebben bij het voortbestaan of groei van ‘psychische ziekten’. Dan gaat dat namelijk ook gebeuren, zoals nu aan de gang is. Vandaar de zin van potentiële een basisfaciliteit voor iedereen (zie ook Ziny Currency). Hopelijk gaat de GGZ zich meer en meer richten op het helen van de samenleving. Van GGZ naar GGS: Gezonde Goede Samenleving?

Iwanjka